ÖRKÉNY SZÍNHÁZ
Online jegy vásárlás

TARELKIN HALÁLA

 

Közfelkiáltással kezdjük: Brávóóó!  Egy hónapon belül két nagyszerű bemutató, két fajsúlyos rendezés: Mácsai Pál és a társulat permanens diadalmenete!

Pedig Szuhovo-Kobilin abszurdba hajló komédiája nem könnyű falat. Lépésnyire a börlszk csábító szakadékától, ujjnyira a véres naturalizmustól nem mindennapos kihívás, ám a rendező hajszálpontos értelmezéssel találja meg a kegyetlen szatíra végtelenül szórakoztató középútját.

Huszonöt /!/ szerep, de csak Nyolc /!!!/ színész,  villanásnyi alakváltások, maszk- és jelmez-bravúrok /Nagy Fruzsina/. Bíró Krisztina egy az Öt Hivatalnokból, Négy Hitelezőből, három gyermekkel súlyosbítva felháborodott ágyas, Sidó Kereskedőként bölcsen alázatos, Ficza István repertoárja a báva Gyalogrendőrtől, suta Házmesteren át ível a hózentrógeres lurkóig. Gyabronka József se válogatós, legszívesebben persze a rendőrkapitányi öltönyben feszít.

Van mitől tartanunk az elején, a bárgyú fogsorok a blődli rettenetével riasztanak, ám a karakterek következetes jellemábrázolással rajzolódnak fel, a színészek szerepről szerepre licitálnak rá egymásra és önmagukra, a fergeteges játék egyre mulatságosabbá válik.  Epres Attila, gyakorló rokkantként, üvegszemét mankóra cseréli, Kákonyi Árpád is a színre perdül, hogy a találó zenei gesztusok, mesteri hangeffektek mellett merész vetődéses piruettjével is elkápráztasson.  Máthé Zsolt, anatómiai precizitással egy komplett, "Unmöglich", azaz lehetetlen gerincműtétet vezet elő, Takács Nóra Diána a múlt idők panoptikumából varázsolja elő Mavrusa szakácsnő és Csvankin fölbirtokos félelmetesen hiteles figuráját.  Utóbbi, dölyfös elbizakodottságában vizeletével, majd hatóságilag megtöretve, vérével becsteleníti meg Izsák Lili gyönyörűséges tört fehérben derengő díszletét, amely kontrasztként erősíti  az expresszív színekben dúskáló játékstílust.  – És mennyire jól lehet a hiányzó lépcsőfokokat hódoló hátakkal helyettesíteni!

A Tarelkin-Kopilov metamorfózist Debreczeny Csaba már első színrelépésekor, redukált visszafogottsággal, bámulatos hatással jeleníti meg, a bosszú diadalmas mámora után, az ereszkedő függöny szűkülő résében ajánlja mindenre elszánt hivatalnoki személyiségét. Kontra-szindbádi lakoma, ahogy gondosan megalkotott, gigászi hammm!burgerét zabálja, bődületes energiával küzd  az áhított előléptetésért,  szelíd brutalitással ütlegel, szolgálatkész szűkagyúsággal hajlong a feljebbvalók előtt:  Vajda Milán  mindent legyűrő erélyjel, pompás alakításban testesíti meg  Minden Idők Örök Rendőrbiztosát.  - Ahogy beszorul a felfordított asztalkába... !!!

Az Örkény István Színház dupla repülőrajttal indítja az évadot, biztos, hogy Mácsai Pál együttese a továbbiakban sem adja alább.

Fehér Elephánt