ÖRKÉNY SZÍNHÁZ
Online jegy vásárlás
2017/18 TÉLI ISZAP - 'KAFKAI FAGOCITÁTUM' - díjazott művek


fagocita

A fagociták, azaz falósejtek bekebelezik az idegen anyagokat. Ezúttal egy idézetet, azaz citátumot kell bekebelezni. Így jön létre a fagocitátum
(A Balla D. Károly író által kitalált játékban egy-egy idézetet több játékostárs ír körül.)„Amikor egy reggel Gregor Samsa nyugtalan álmából felébredt, szörnyű féreggé változva találta magát ágyában.”


ÍRD KÖRÜL KAFKA AZ ÁTVÁLTOZÁS CÍMŰ ELBESZÉLÉSÉNEK HÍRES NYITÓMONDATÁT!

  • Az idézett mondat elé és mögé is öt-öt mondatot írj.
  • A létrejövő szöveg legyen összefüggő.
  • Küldd el nekünk az elkészült szöveget.
1. helyezett: Domján Zsuzsi (tanára: Szakács Emília)

Kafkai fagocitátum

Egy hónapja minden reggelt sztracsatellás bébiétellel kezdett. Jegyre adták, és bár Gregor Samsa nem tudta, mit adnak majd, beállt a sorba. Akkoriban különben sem nagyon volt mit enni Aranyosgyéresen. Banánt sose látott még, csak zöldet. Minden nap fél csésze tejjel keverte el a port és úgy ette, kiskanállal. Amikor egy reggel Gregor Samsa nyugtalan álmából felébredt, szörnyű féreggé változva találta magát. Az összes lába köré tekeredett a lila steppelt paplan. Kicsit el is zsibbadt a háta, más volt, mint az emberhát. Nem mintha meglepődött volna féregségén. Pont egy hónapja, mióta bébiételt evett, minden csütörtökön féreg lett. Gregor Samsa azon lepődött meg, hogy ma még csak kedd volt.
2. helyezett: Bálint Lea

Eleonora Samsának egészen fiatal kora óta volt varázsereje. Férje, Gregor, és a szülei azonban egyetértettek abban, hogy az ilyesmit jobb nem nagy dobra verni, hiszen nem illdomos az embernek mások orra alá dörgölni a különleges képességeit. Eleonora ezt komolyan is vette, és csak akkor gyakorolt néhány trükköt, amikor senki sem láthatta, például mikor a konyhában volt egyedül, csettintett a nyelvével, és sós lett a leves, így nem Kellett a levesbe szórnia a sót. Az ilyen apróságok nagy örömet okoztak neki. Azonban egy nap beláthatatlan szörnyűség történt. Amikor egy reggel Gregor Samsa nyugtalan álmából felébredt, szörnyű féreggé változva találta magát ágyában. Eleonora egy pillanatra sem vonta kétségbe, hogy ez valami szornyű módon, önkéntelenül, a saját műve volt. Végtelen szánalommal vegyes undort érzett szegény Gregor iránt, aki kétségbeesetten szaladgált körbe az ágyban apró kis lábacskáin. Eleonora nem tehetett mást, mint hogy egy könnyed mozdulattal – hiszen ő köztudottan egy légynek sem tudott ártani- kisöpörte a férget az ágyból. Miután ő maga is felkelt, óvatosan, hogy nehogy férjére lépjen, kivitte az ágyneműt a szennyesbe, hogy magas hőmérsékleten majd kimossa, hátha Gregor éjszaka petéket rakott az ágyba. Nem lesz egyszerű ezt kimagyarázni, gondolta rosszkedvűen, majd a bevásárló listát böngészve, némi töprengés után, kihúzta arról a borotvahabot.
3. helyezett: Bánkuti Csenge (tanára: Szakács Emília)

Gregor Samsa rövid története

Ha az ember bajba került, Gregor Samsára mindig lehetett számítani. Elég megkérdezni Jolánt, aki erről a Petivel való szakításukat követően bizonyosodhatott meg, épp úgy, mint Kelemen, miután leesett a tetőről és kerekesszékbe került. De említhetnénk még Danit, Julit, Mária nénit, Évát, Baross urat, Kis Antalt, Katit, Lucát, Rajmundot, Dezsőt, sőt, még Dezső macskáját is. Az emberek kedvelték kifinomult empátiája és fejlett intelligenciája miatt; a legtöbben, ha szóba került, úgy emlegették: „Gregor Samsa – minden ember jobbkeze”.

Azóta persze minden megváltozott. Amikor egy reggel Gregor Samsa nyugtalan álmából felébredt, szörnyű féreggé változva találta magát az ágyában. Ez az apró mozzanat magyarázhatja az ezután a viselkedésében végbement drasztikus változásokat. Történt ugyanis, hogy miután Gregor konstatálta féreg mivoltát, már nem érezte szükségesnek azt, hogy mások rendelkezésére álljon. Eszébe jutott, hogy mivel eddig még sosem volt ilyen furcsa helyzetben, hát kihasználja ezt a hirtelen adódott kellemetlenséget. Felkelt hát, kitipegett az utcára, és hirtelen jött boldogságában féreghangján dalolni kezdett, féreglábain futni, és szörnyű féregarcán mintha valami torz mosolyféle jelent volna meg. Igazán nagy feltűnést keltett nem csak az emberek, hanem a fölöttük köröző madarak körében is, minek következtében egy bátor galamb nyakon csípte, és azonmód be is kebelezte elégedett cuppantásokat hallatva - ezáltal irigységet ébresztve társaiban.

A színházi zsűri szavazásán a következő szövegek kerültek még a legjobbak közé:  Kun Viktória  (tanára: Baranyai Andrea)

 Rozé reggelire, kávé este

Tegnap még lázasan feküdtem otthon, ma már jéghideg vodkát kortyolgatok a 123-ason, mert már itt tartok; már csak ez tart életben.  A tömör éjszakák utáni pipacsvörös napfelkelte, rozé reggelire, kávé este. Hisz ez a féldecisek országa, nem kell ide Arany Fácán, instant boldogságom megkapom ezüst tálcán és a boráztatta szavak amúgy is izgalmasabbak, mint a nyers, szomorú valóság.

Most mint citromlébe áztatott vattapamacs egy balerina gyomrában, érzem legbelül bomlok.  De mindegy, nem különösöbben foglalkoztat hogy mit gondol Tibor a megcsalásról...

,,Amikor egy reggel Gregor Samsa nyugtalan álmából felébredt, szörnyű féreggé változva találta magát ágyában.

"Kishúgom hallgatott hajnalban valami hangoskönyvet, aminek még csak a címét se tudom, de úgy érzem talán én vagyok Gregor Samsa.

Egy féreg.

Mocskos, semmirekellő.

Azt hinnéd érdekel, pedig nem.

Becsuktam az ajtót, visszaaludtam.
Aradi Mátyás (tanára: Dr. Pelczer Katalin)


Az átváltozás

Lefekvés előtt ima, kora reggel ima, evés előtt ima -- Gregor Samsa életének egy jelentősnek mondható részét a vallás tette ki.

A külvilággal, a pajzán és istentelen élettel semmi kapcsolata nem volt, és a néha rátörő, ösztönös vágyat, hogy kirágja magát a bábból, ami a szélsőségesen vallásos neveltetés hatására köré nőtt, ösztönösen a templomi szenteltvíztartóba fojtotta. 

Amikor felvették az ***** egyetem ***** szakára, elvált szüleitől, és egy tetőtéri lakásba költözött, a kocsmáktól és fiatalos szórakozóhelyektől hangos babiloni belvárosba. 

Alatta idősödő, idős, illetve kifejezetten vén asszonyok laktak, erkölcsösek, vallásosak, kiállhatatlanok, mind szöges ellentétei diáktársainak, akik viszont pont beleillettek a belváros bohém környezetébe.

Gregor reggelente korán és kipihenten kelt, még hétvégente is, amikor a többi fiatal másnaposan fetrengett egyig -- hát épp ezért volt annak a szörnyű napnak már a kezdete is traumatikus hatással tapasztalatlan lelkére.

Amikor egy reggel Gregor Samsa nyugtalan álmából felébredt, szörnyű féreggé változva találta magát ágyában.

 Ő maga is undorodott magától, kiszáradt szájának ízétől, sajgó, nehéz fejétől, ám igazi féreg léte csak később tudatosult benne igazán.

 Ébredését követő, átmeneti zavarodottságában a lakásában uralkodó káosz láttán először azt hitte, hogy betörtek hozzá, már támolygott is a telefonhoz, hogy értesítse a szüleit, ám, ahogy útközben egyre több üres üveggel találta szembe magát, jött az iszonytató felismerés: ő is vétkes. 

A konyhai csapnál felhajtott egy pohár vizet, felkapta tegnapi, bűnben átizzadt ruháit, és már kúszott is a templom felé. 

A lépcsőházban pont szembejött egy asszony, aki mikor meglátta, ijedten megmerevedett, majd tágra nyílt szemekkel a lépcsőkorláthoz lapult, közben le sem vette lesújtó tekintetét a lerohanó fiúról: mintha csak egy féregre tekintene. 

A templomban is hasonló ábrázatok fogadták; közben Gregor, maga is undorodva önnön féreglététől, a szenteltvíztartóhoz osont, hogy ott egész másnaposságtól sajgó arcát bevizezze, lemosva bűneit, és szétmázolva a tegnap este vad, vidám kábulatában valahogy rákerült vastag sminkréteget.
Liber Ágoston  (felkészítő: Liber Endre)

Gregor Samsa szenvedett, mint bármelyik tizenhat éves.

Egy különbséggel: ő álmodott is,( ez eddig nem meglepő), de minden éjjel, és álmai olyan élénkek voltak mint egy kisgyereké. Az utóbbi időben ráadásul mindig ugyanaz szerepelt bennük: egy erdő mélyén találta magát, valahogy közelebb az avarszinthez, sokkal erősebben érezve a levelek illatát mint az normális, a fák és a cserjék pedig valahogy hatalmasabbra nőttek. Egy óriási feketerigó elől menekült, és hiába próbált elbújni a növények mögé, vagy az avarba, a madár hatalmas gombszemeit folyamatosan a hátában érezte. A veszély egyre közeledett, ő pedig lassan már nem bírt futni az üldözője szárnyai által gerjesztett fuvallattól, tudta, hogy már nyitva van a szörny hatalmas sárga csőre, aztán hirtelen szorítást érzett…             

Amikor egy reggel Gregor Samsa nyugtalan álmából felébredt, szörnyű féreggé változva találta magát az ágyában. Az első pillanatokban, nem nagyon érdekelte, „biztos még az álom hatása alatt vagyok, onnan ez a furcsa gondolat”, azonban a szokásos reggeli mákonyosság elmúltával az átváltozás valóságának felismerése sokként hasított bele tudatába. Tisztában volt azzal, hogy így nem maradhat a házban, ezért megpróbált kigurulni az ágyából, de alig bírta megmozdítani idegen testét, ennek ellenére hosszas erőlködés után mégis sikerült, és bár nagyot esett az emeletes ágyról, valahogy egyáltalán nem fájt neki. Ekkor azonban megpillantotta magát a ruhásszekrény tükrében, félelemmel vegyes undor fogta el. Menekülni akart, de ügyetlen tekergése közben farkával, megbillentette a szekrényt, az pedig teljes súlyával, elkezdett felé zuhanni.

Kétségségbeesett üvöltés, izomrándulás, megnyikorduló ágy: Gregor Samsa minden ízében görcsbe rándulva riadt fel, csatakosra izzadt paplanja alatt.
Kovácsevics Dóra (tanára: Budai Gabriella)

Gregor Samsa már 15 éve bankárként dolgozott. Az évek során jól megismerte az üzleti világot, annak minden csínját-bínját. Tudta, hogy csak  a lelkiismeretlenek maradnak életben ebben a könyörtelen világban. Szomszédja rovarirtó szerek kereskedelmével foglalkozott. Néha a két szomszéd összefutott a lépcsőház fordulójában, ilyenkor beszélgettek egy kicsit.  Amikor egy reggel Gregor Samsa nyugtalan álmából felébredt, szörnyű féreggé változva találta magát ágyában.  Állapotváltozásának láttán egy új üzleti húzás jutott eszébe, rögtön át is sietett szomszédjához. Szomszédja eleinte viszolygott már csak a látványától is, de ezen hamar túltette magét, amint megértette Gregor fondorlatos tervét. Összefogtak, és együtt rovarirtó szert reklámoztak. Ez nagy sikert váltott ki, emberek özönlöttek a föld minden tájékáról, hogy egy pillantást vethessenek a féregre, és ha már ott voltak, vettek egy palack rovarirtó szert is. A üzleti húzásnak köszönhetően a két szomszéd kényelmesen eléldegélt.Halász Anna Mirjam (tanára: Rajhona Flóra)

- Halász Anna Mirjam 8 (!) szövegéből 2 is bekerült a legjobbak közé - Gregor Samsa Németországban élt, mikrobiológiával kereste a kenyerét egy állatkertben. Napjait azzal töltötte, hogy különböző növényeket, rovarokat és férgeket vizsgált, hogy megfejtse azok életfunkcióit és kitalálja, melyik állat megfelelő arra, hogy az állatkertben kiállítsák. Kedvenc kutatási területe a helmintológia, azaz a férgekkel foglalkozó tudományág volt. Imádta, hogy a mások által gyakran undorítónak talált élőlényeket tanulmányozza, analizálja. Szerette ezt a munkát, már-már szenvedélyévé váltak a férgek, olyannyira, hogy elkezdte őket megmenteni, és egyre többször tiltotta meg az állatkert dolgozóinak, hogy kiállítsák az egyes egyedeket. Amikor egy reggel Gregor Samsa nyugtalan álmából felébredt, szörnyű féreggé változva találta magát ágyában. A férfi – azaz most már inkább féreg – számára cseppet sem volt szörnyű ez a szituáció, inkább különösnek, de mindenekfelett érdekesnek találta. Mindig is vágyott rá, hogy egy féreg bőrébe bújhasson, hogy kipróbálja, hogy mit gondolnak, milyen az életük és mit csinálnak. Hiszen így még eredményesebben végezhette munkáját és az analizálás szintet léphetett! Most vált igazán szerencséjére, hogy az állatkert mellett lakott, hiszen így a felső szellőzőcsatornán keresztül akadálymentesen juthatott át a laborba, ahol a férgeket vizsgálták. A mennyezetről lelógva elengedte magát, hogy beleessen abba a vödörbe, ahol a kiállítandó férgeket tartották, és várhasson arra, hogy őt is kiállítsák valamelyik akváriumban és megcsodálhassa mindenki.   .....Gregor Samsa egész kicsi gyerekkora óta nem állt ki a barátaiért. Mikor potenciálisan bekerülhetett egy másik társaságba, nem ódzkodott attól, hogy korábbi barátait szidja, mocskolja a hátuk mögött. Füllentett a hobbijairól, nem volt személyisége. Sokszor hazudott, hogy minél több klikkbe tartozhasson. Ha fény derült gerinctelenségére és megvádolták valamivel, amit ő tett, nem vállalta a következményeket. Amikor egy reggel Gregor Samsa nyugtalan álmából felébredt, szörnyű féreggé változva találta magát ágyában. A gerinctelensége valósággá változott és személyisége kivetült a valódi mivoltára. Az életének eddig a szakaszáig mindenki csak sejthette, hogy ki is, mi is Gregor Samsa valójában, de ettől kezdve mindenki megláthatta az igazságot. Mikor aznap reggel Gregor szokásához híven tükörbe nézett, cseppet sem lepődött meg, hogy arca helyén egy ember nagyságú féreg fejet talál, csupán különösnek találta a tényt és azt gondolta, épp ideje volt. Úgy volt vele, hogy előbb-utóbb úgyis kiderült volna az összes lódítása, hiszen annyiszor óva intették a hazudozástól, de ismerte bűneit, tudta mit csinál! Gondtalanul ment iskolába, örült, hogy végre levethette a maszkot, s szinte várta, hogy osztálytársai kinevessék újdonsült külseje miatt és barátai meglássák a valódi énjét.A díjazottaknak és az itt nem közölt szövegek alkotóinak is szeretettel gratulálunk!

Legközelebb is próbáljátok ki kreativitásotokat az előadásainkhoz kapcsolódó alkotófeladatokban!