ÖRKÉNY SZÍNHÁZ
Online jegy vásárlás


KAPTÁR


15-25 ÉVES DIÁKOK JELENTKEZÉSÉT VÁRJUK A KAPTÁRBA!

MI A KAPTÁR?
Az IRAM – Ifjúsági Részleg és AlkotóMűhely az Örkény Színház ifjúsági programja. Ennek része (sok más dolog mellett) a KAPTÁR.

A KAPTÁR egy alkotócsoport. Egy közösség. Az ide csatlakozó diákok egy vagy akár több évadon át részt vesznek a színház életében, sőt, alakíthatják is kreatív energiáikkal.KIKNEK SZÓL?
15-25 éves fiataloknak, akik a szabadidejük egy részét közösségi, kreatív programokkal akarják eltölteni, akik érdeklődnek (vagy éppen bosszantó közömbösséget éreznek) a minket körülvevő világ változásai, a társadalom, a művészet és a színház iránt. Ha szeretnéd megismerni az Örkény Színház életét és akár aktívan is részt vennél benne, itt a helyed.

Sokféle programunk van, így sokféle érdeklődő talál nálunk valamit: aki barátokra vágyik, aki kreatív társaságban szeretne színházba járni, aki szeret közösen gondolkodni színházi élményekről, aki írni szeret, aki játszani szeret, aki improvizálni szeret, aki kutatni szeret, aki beszélgetni és interjúzni szeret, aki szeretné magát jobban megismerni, aki több önbizalomra vágyik, akit a színházcsinálás érdekel, akit a látványtervezés érdekel, vagy aki egyszerűen csak a kreativitását és a kommunikációs készségeit szeretné tréningezni. A KAPTÁR nem színészképzés, és bár sokat játszunk és improvizálunk, jelenleg nincs olyan programunk, ami színjátszókörként működik. A jelentkezéshez színházi tapasztalatra és színészi tehetségre nincs szükség, akinek mégis van, az persze hozhatja magával, ha jön.

Az Utak 2018 című projektünk csak olyan 15-19 éves diákoknak szól, akik vállalják az októbertől januárig tartó alkalmakon való rendszeres részvételt.MIKOR VAN?
A KAPTÁR programja több szálon fut változó időpontokban, kedved és szabadidőd szerint válogathatsz, hogy melyik alkalmakon veszel részt. Lehet, hogy egy évadban csak párszor látogatsz el az Örkény előadásaihoz kapcsolódó programokra, de akár heti rendszerességgel is járhatsz hozzánk, hosszabb, intenzív projektekbe is becsatlakozhatsz.

A repertoár programok egy- és kétalkalmas időpontjairól a hírleveleinkből értesülhetsz. Havonta 3-6 programra hívunk majd meg.

Az Utak 2018 című projekt workshopjai (15-19 éveseknek!) keddenként 15.30-18.30-ig zajlanak, október 3. és január 9. között. Intenzív záró-hétvége, műhelybemutatóval: január 12-én 15.30-20.00 óráig, 13-án és 14-én egész nap. Aki ide jelentkezik, szintén értesülni fog az évad során az összes repertoárhoz kapcsolódó programunkról.HOGY KELL JELENTKEZNI?
 Ha jelentkezni szeretnél, írd tele az itt letölthető feladatlapot, és küldd el a kaptar@orkenyszinhaz.hu. e-mail címre. A KAPTÁR hírlevelekből ezután mindenről értesülsz majd. A KAPTÁR közösséghez egész évben lehet csatlakozni. Ha részt akarsz venni az évadkezdő programokon, a beküldési határidő: 2017. szeptember 24.


FELADATLAP – JELENTKEZÉS A KAPTÁR KÖZÖSSÉGBE


Idén a 15-19 éves korú új! jelentkezőknek 15 alkalmas intenzív projekt indul, Utak 2018 címen. Ha ebbe is szeretnél jelentkezni, és vállalod, hogy szinte az összes kitűzött alkalmon részt veszel, akkor Te az alábbi feladatlapot írd tele, és küldd el a kaptar@orkenyszinhaz.hu e-mail címre! Beküldési határidő: 2017. szeptember 24.

FELADATLAP - JELENTKEZÉS A UTAK 2018 PROJEKTBE ÉS A KAPTÁR KÖZSSÉGBE (15-19 ÉVESEKNEK)MENNYIBE KERÜL?
A KAPTÁR-ért nem kell fizetni. Ha előadást nézünk, akkor jegyet kell venni.
(Diákkedvezménnyel, harmadik kategóriás helyre 2000 Ft.)ÉS HOGY MIT CSINÁLUNK?  -  KAPTÁR PROGRAM 2017/18

Repertoár program:

Közösen előadásokat nézünk az Örkényben, ráhangoló workshopokat (FLESS) és az alkotókkal való közös beszélgetéseket kapcsolunk a színházlátogatásokhoz. Részt veszünk a színház Imprós FLESSBACK és ELŐSZOBA című közönségprogramjain.

Próbalátogatások és beszélgetések során nyomon követjük az évad próbafolyamatait. Betekintünk a különböző tárak (díszítő tár, világosító tár, hangtár, kelléktár, öltöztető tár, fodrász tár) és tervezők munkájába is. Az időpontok változók, a színház munkarendjéhez igazodunk, de mindig két héttel előre jelezzük a következő programot! Ezeken a programokon a KAPTÁR-osok bármikor részt vehetnek.ISZAP – Inspiráló SZínházi AlkotóPortál:

Alkotófeladatok különböző műfajokban az Örkény előadásaihoz kapcsolódva. A művek egy részét a színház honlapján, Facebook oldalán és olykor a színházban rendezett kiállításon is bemutatjuk. Az eddigi pályázatokat és további infót ITT találsz.Játszós-írós műhelymunkák:

A KAPTÁR műhelymunkái a résztvevők valós és elképzelt történeteiből, interjúiból születnek, a színház előadásaihoz kapcsolódva, belőlük inspirálódva, rájuk reflektálva. A munkafolyamat része az anyaggyűjtés és elemzés, az improvizáció, a szövegírás és a színházi eszközökkel való kísérletezés.


UTAK 2018 – Műhelymunka 15-19 éves diákoknak, maximális létszám: 25 fő.

Témamegjelölés:

Meddig lehet a lehetőségek között válogatni, és mikor kell elindulni egy úton? Hány utat lehet kipróbálni? Honnan szerzünk ehhez önbizalmat, hogyan lehet nem félni a hibáinktól? Ha nagyot álmodunk, csalódásnak tesszük ki magunkat vagy ez az első lépés a legjobb megoldás felé? Lehet egyáltalán szertelen fantázia nélkül előrébb jutni? Miben kell hinni, és mit kell elengedni? Hogyan találjuk meg, hogy mi érdekel minket igazán?  Miben vagyunk mások, mint a többiek? Ki miben különleges?

Mikor lázadjunk, és mikor fogadjunk szót? Mit akarunk mi, mit akarnak tőlünk a szüleink és mit akar a társadalom? Milyen erőknek engedelmeskedjünk? Ki lehet-e bújni a szülői elvárások alól? Miért sikerülne nekünk az, ami a szüleinknek nem sikerült? És miért sikerülne nekünk is az, ami nekik sikerült? Lehet-e kibújni a pénz vonzása alól? Van örömmel végzett munka, van életen át tartó szabadság?

Meddig lehet változtatni? Hogyan lehet bátran szembenézni az igazsággal? Létezik egyáltalán egyetlenegy igazság? Hogyan találjuk meg a saját igazságunkat? Kinek könnyebb hazudni, magunknak vagy másoknak? Meddig lehet fenntartani egy élethazugságot? Ki az értékes ember? Mitől van értelme egy életnek? Mitől lesz szerethető az élet?

Projektvezetők: Neudold Juli, Fodor Fanni

Időpontok: keddenként 15.30-18.30-ig október 3. és január 9. között, intenzív záró-hétvége műhelybemutatóval január 12-14-ig.

Hogyan kell jelentkezni? Lásd az oldal  tetején!KURZUSOK

Január végétől két- és négyalkalmas workshopokat hirdetünk, ezeket Bethlenfalvy Ádám, Sebők Bori, Szabó-Székely Ármin, Bíró Kriszta, Varju Nándi, Hudáky Rita és Néder Panni vezeti majd.
KAPTÁROSOK ÍRTÁK A KAPTÁRRÓL: itt


ÉLETKÉPEK A RÉGI KAPTÁRAKRÓL: itt