ÖRKÉNY SZÍNHÁZ
Online jegy vásárlás
2020
<
SZEPTEMBER
>

blogvadászat -blog the theatre-

Színlap

 

Európai projektben az Örkény Színház

az Európa Tanács Kultúra 2000 programja támogatásával

Résztvevő színházak: a budapesti Örkény István Színház, krakkói Stary Teatr, a bukaresti Bulandra, a palermói Teatro Garibaldi és a projektet koordináló grazi Schauspielhaus.

Sebtolvaj


a www.sebtolvaj.freeblog.hu alapján írta Tóth András


Szereplők: Bíró Kriszta, Für Anikó, Takács Nóra Diána, Máthé Zsolt, Széles László


Dramaturg: Jeli Viktória
Díszlet-jelmez, rendező:
th András

Zetor Leila


a www.combfiksz.freeblog.hu alapján írta Rusznyák Gábor


Szereplők: Bíró Kriszta, Für Anikó, Máthé Zsolt, Mácsai Pál


Dramaturg: Orbán Eszter
Díszlet-jelmez, rendező: Rus
znyák Gábor

A Zsírember


a www.nemjoember.freeblog.hu alapján írta: Dömötör András


Szereplők: Bíró Kriszta, Kerekes Viktória, Máthé Zsolt, Széles László, Takács Nóra Diána


A rendező munkatársai: Várady Zsuzsa, Izsák Lili, Zolka
Rendező: Döm
ötör András

 

A Blog the Theatre – 'blogold a színházat' – projekt az Európa Tanács Kultúra 2000 programja támogatásával indult el ez év őszén. Öt ország – Ausztria, Lengyelország, Magyarország, Olaszország és Románia – vesz részt ebben az elsősorban az internet iránt érdeklődő és fiatalos gondolkodású közönséget megcélzó színházi kezdeményezésben. A budapesti Örkény István Színház mellett olyan világhírű színházak tartoznak a művészeti vállalkozás tagjai közé, mint a krakkói Stary Teatr, a bukaresti Bulandra, a palermói Teatro Garibaldi és a projektet koordináló grazi Schauspielhaus.

A Blog the Theatre – 'nomen est omen', olyan blogszövegeket kutat fel az interneten, melyek közérdeklődésre tarthatnak számot és stílusuk és tematikájuk miatt színházi feldolgozásra is alkalmasak.

A projekt első szakaszában, 2007 december végéig, az úgynevezett blogvadászok kiválasztanak 15-20 blogot, s ezek szövegrészleteiből 2008 januárjában a projektben magyar oldalról résztvevő három fiatal rendező – Dömötör András, Rusznyák Gábor és Tóth András – és a színház művészei közreműködésével felolvasó-színházi estet tartanak.

Az itt szereplő blogok közül három nyeri majd el a blogvadászok, a színház művészei és az internetes szavazatok alapján odaítélt díjat, amely a pénzbeli juttatáson kívül a blog kísérleti jellegű színházi feldolgozása.

Az Örkény Színház által felkért írók (akik lehetnek akár a blogtulajdonosok is, vagy más, de az elképzelések szerint lehetőleg fiatal szerzők) a három győztes blog alapján egy-egy egész estés darab tervét nyújtják be a grazi központnak, s a május 21-25 között a grazi Schauspielhausen megrendezendő Blogtxt Fesztiválra a rendezőkkel és színészekkel közösen létrehoznak három, egyenként 20-30 perces jelenetet ill. darabrészletet.

Ezek az előadásrészletek aztán a grazi fesztivál közönsége elé kerülnek, s versengenek egymással. A fődíj a győztes mű(részlet) fiatal szerzője számára nem más, mint hivatalos felkérés a tervezett darab megírására.

A projekt, mint ez egy internethez kötődő kezdeményezéstől elvárható, saját honlapot üzemeltet www.blogtheatre.net címen. Ezen az oldalon megtalálhatják a résztvevő színházakról közzétett információkat, a projektben résztvevő blogvadászok életrajzát, és ami a legizgalmasabb: nyomon követhetik a blogkeresés folyamatát, hiszen a blogvadászok rendszeresen közzéteszik kutatásaik eredményeit.