ÖRKÉNY SZÍNHÁZ
Online jegy vásárlás
2020
<
SZEPTEMBER
>

Borisz Godunov

 Puskin

 

Szereposztás

 

Radnai Annamária nyersfordítása alapján fordította: Térey János

 

Borisz Godunov

GÁLFFI LÁSZLÓ

Sujszkij

BÉRES ILONA
Pimen, Határor, Páter

KÉZDY GYÖRGY
GŐZ ISTVÁN

Varatinszkij, Puskin, Mnyisek
VÉGVÁRI TAMÁS
Grigorij - Önjelölt
HORVÁTH VIRGIL
Pátriárka, Határőr, Kszényija
BÉKÉS ITALA
Apát, Varlam, Kurbszkij, Baszmanov
DEBRECZENY CSABA
Kocsmárosné, Marina
JÁRÓ ZSUZSA
Miszail, Költo, Ruzja, Eszelős
DÖMÖTÖR ANDRÁS
Cárevics
LÉNÁRT ÁRON,
JANCSIK LÁSZLÓ
Díszlettervező: Antal Csaba
Jelmeztervező: Benedek Mari
A rendező munkatársa: Sallai Zita
Rendező: Kovalik Balázs

közreműködik:
az ACCORD QUARTETT

Interaktív video: BREDÁR ZSOLT - OXIMORIS

A Borisz Godunovról Muszorgszkij grandiózus kórusoperája jut eszünkbe, holott az alapmű - Puskin verses drámája - valójában kamaradarab. Az orosz történelem különös korszakából, a "zavaros időkből" vett jelenetek sorozata, melyekben mindenki a hatalomért folyó harc sodrába kerül. Puskin színpadán a küzdelem nem csatamezőn zajlik, hanem kolostorok celláiban, uralkodók termeiben, vagy épp a lengyel vajda lányának hálószobájában.
Bár a történelem tanúsága szerint Borisz Godunov kezdetben sikeres kormányzóként uralkodott, népe számára megbocsáthatatlan volt, hogy nem vér szerinti örökös. Trónjára a hét éves cárevics, Dimitrij legyilkolása árán léphetett. Puskint nem a bűntény foglalkoztatja, hanem az oda vezető különös szenvedély: a hatalom akarása. Hiszen mindannyiunkban él az ártatlanság, a tisztaság, a gyerek: Dimitrij, a jogos örökös. Az embernek tehát valamit ki kell magából ölnie ahhoz, hogy hatalomhoz jusson.
Ahogy tapasztalatból tudjuk, az utókor időről időre átértékeli a történelmet. De a költőt nem ez érdekli. Nem tör pálcát szereplői felett. Nem az a lényeg, kinek van igaza, hanem az, hogy ebben az állapotban nem lehet élni.
A színházművészet rendre új nyelvet keres klasszikus öröksége megszólaltatásához. Előadásunk a Madách Kamara új műsorának fontos állomása.

 

Bemutató: 2002. október 4.

Utolsó előadás: 2004. január 6-án

 

 

Mikor játsszuk?