ÖRKÉNY SZÍNHÁZ
Online jegy vásárlás
2020
<
SZEPTEMBER
>

Mesél a bécsi erdő

Ödön von Horváth

 

Színlapfordította: Parti Nagy Lajos


ALFRÉD Polgár Csaba
ANYA Kerekes Éva
NAGYMAMA Pogány Judit
HIERLINGER FERDINÁND Debreczeny Csaba m.v.
VALÉRIA Für Anikó
OSZKÁR Vajda Milán
HAVLITSCHEK Baksa Imre m.v.
LOVASKAPITÁNY Gálffi László
NAGYSÁGOS ASSZONY Bíró Kriszta
MARIANN Zsigmond Emőke
VARÁZSKIRÁLY Znamenák István
ELSŐ TÁNTI Takács Nóra Diána
MÁSODIK TÁNTI Murányi Márta m.v.
ÉNEKESNŐ Szathmáry Judit m.v.
EMMA Lénárdt Laura m.v.
ERICH Jéger Zsombor
HELÉN Neudold Júlia
BÁRÓNŐ Kerekes Viktória m.v.
GYÓNTATÓATYA Máthé Zsolt
MISZTER Csuja Imre
KONFERANSZIÉ Ficza István
IDA Osváth Judit m.v.
ZONGORISTA Kákonyi Árpád

 

díszlet: Bagossy Levente

jelmez: Ignjatovic Kristina

dramaturg: Ari-Nagy Barbara

zenei munkatárs: Kákonyi Árpád

súgó: Kanizsay Zita

ügyelő: Mózer Zsolt

a rendező munkatársa: Érdi Ariadne

rendező: Bagossy László


A bababoltos lánya házasodni készül a hentessel, de a szomszéd trafikosnő fiatal szeretője elcsábítja a lányt az eljegyzési pikniken. Az újdonsült szerelmesek elköltöznek, gyerekük születik. A csecsemőt kiadják a szerető anyjához vidékre, mert nem tudják eltartani. A bababoltos lánya táncosnő lesz, apja megtagadja, a trafikosnő egy fasiszta joghallgatóval vigasztalódik, majd visszafogadja régi szeretőjét. A gyerek közben meghal. A hentes megbocsát a bababoltos lányának, így minden megoldódik. Mint a mesében.

Ödön von Horváth kispolgári története a harmincas évek Bécsébe repít, sok zenével.

„Minden színdarabom tragédia – csak azáltal válnak komikussá, hogy olyan rettenetesek.
A rettenetest meg kell mutatni.”
Ödön von Horváth


bemutató: 2016. március 18.
utolsó előadás: 2019. április 26.Az előadást két részben játsszuk, hossza kb. 2 óra 45 perc.


A 2017-es Pécsi Országos Színházi Találkozón a Legjobb előadás díja színházunk Mesél a bécsi erdő című produkciójáé lett, Für Anikó kapta a Legjobb női mellékszereplő, Ignjatovic Kristina a Legjobb jelmez, és Kákonyi Árpád a Legjobb színházi zene díját.


Háttér

Az előadás műsorfüzete még több háttéranyaggal megvásárolható színházunkban.
Ma Németország kilencven százaléka, a többi európai államhoz hasonlóan, nyíltan vagy elfojtottan kispolgár – mindenesetre kispolgár. Tehát, ha a népről írok, nem írhatok csak a maradék tíz százalékról, hanem korom hű krónikásaként a tömegekről kell írnom. (Ödön von Horváth)

Valóságos nyárspolgár-panoptikumot rendez be Horváth ebben a darabban a színpadon, éppoly virtuóz módon idézve fel a viaszbáb-kiállítások egyszerre borzongató és mosolyogtató hatását, mint a nyárspolgáriság jellegzetes társadalmi-történeti-ízléstörténeti karakterjegyeinek változatait: a zoknitartótól a gramofonon nyekeregtetett Puccini-melódián át az antiszemitizmusig. 1930-ban írta a szerző ezt a darabot, önnön pályájának legtermékenyebb évében, a katasztrofális munkanélküliség, a nagy gazdasági válság idején. Nevezetes regénye is ekkor jelent meg, Az örök kispolgár és egy másik, különösen elevenbe találó színdarab a fasizmus veszélyéről, a Délszaki éj, egy évre rá pedig a Kasimir és Karoline.

Walkó György: Ödön von Horváth módszerei és észleletei
Ödön von Horváth az Anschlusst még Bécsben élte át, ezután Budapestre, majd Fiumén, Milánón, Velencén át Zürichbe, onnan pedig Amszterdamba utazott. Amszterdamból Párizsba ment, ahol 1938. június 1-én a Champs Elysées-n egy hirtelen támadt viharban letört faág agyonsújtotta.Képtelen vagyok elmesélni a darabjaimat. A legrövidebb forma, amiben ki tudom magam fejezni, az, ahogyan megírtam. (Ödön von Horváth)Az utolsó vers, mely egy csomag cigarettára írva, Ödön von Horváth zakózsebéből került elő:

És a népek így szólanak

Nagysokára felkél a nap

S napvilágra jő,

Mi rossz ma és mi jó.

Mi rossz, az el fog tűnni,

S mi sírján nőne ki,

A jónak el kell jönni,

Ámbár ma fuccs neki.

(Parti Nagy Lajos fordítása)

 

Segédanyag tanároknak és diákoknakSzeretnénk azokkal a pedagógusokkal is kapcsolatba kerülni, akiknek nem áll módjukban az osztályaikkal FLESS foglalkozáson részt venni, és tanórai keretek között szeretnék felkészíteni a fiatalokat a színházlátogatásra. Az IRAM csapat egyik tagja, Hudáky Rita gimnáziumi tanár segít abban, hogy az iskolák és a színház között még hatékonyabb legyen az együttműködés: az előadásainkhozhoz kapcsolódó óravázlatok és tanári háttéranyag biztosításával szeretnénk – elsősorban magyartanároknak – segítséget nyújtani abban, hogy tantárgyi és pedagógiai célkitűzéseiknek a leginkább megfelelő módon tudjanak közös színházlátogatásokat szervezni osztályaiknak, iskolai csoportjaiknak.

Az előadásainkhoz kapcsolódó tanítási segédletek letölthetőek itt, ha jelentkeznek hírlevelünkre, automatikusan megkapják az újonnan készülteket. A tanítási segédletek a FLESS foglalkozások kiegészítésére és az önálló tanórai felkészítéshez egyaránt használhatók. Iskolai környezetre adaptált ráhangoló és feldolgozó anyagokat is találnak bennük. Ha letöltötték a segédletet, kérjük írjon nekünk: észrevételeiket, kérdéseiket és javaslataikat örömmel fogadjuk az iram @orkenyszinhaz.hu e-mail címen.
Letölthető segédanyag >>>


Trailer

Trailer: Badits Ákos és Balázs István Balázs

Plakát


Plakát: Bagossy Levente

Gif: Mácsai Mikul

Mikor játsszuk?