ÖRKÉNY SZÍNHÁZ
Online jegy vásárlás

ÖRKÉNY KERT 2019


9. kertAz eső miatt a HANEM koncertet 14.30-tól a Stúdióban (Asbóth u.22.) tartjuk meg. Ha pedig még később is esik, akkor a Szakértők 17.30-tól az Előcsarnokban játszanak.2019. szeptember 7. szombat


Színházunk egész napos szabadtéri rendezvénnyel, a már hagyománnyá vált Örkény kerttel köszönti az új évadot a Madách téren: idén már a 9. alkalommal.

Programok:

11.00-11.45, Nagyszínpad

Salamon Beáta és a Méta

Salamon Beáta fotó

Salamon Beáta a Magyar Arany Érdemkereszt tulajdonosa, eMeRTon-díjas népzenész, magyar népi hegedű tanár, előadóművész, a Méta népzenei együttes vezetője.
A 2018-ban harmincöt éves fennállását ünneplő eMeRTon díjas MÉTA népzenei együttest Salamon Beáta alapította 1983-ban Pécsett. Tagjai kivétel nélkül magasan képzett zenészek, a magyar népzene elkötelezettjei. Bemutatkozásuk robbanásszerű volt: a Méta alakulása évében elnyerte a “Népművészet Ifjú Mesterei” címet. Az együttes még abban az évben megkezdte sokszínű, pezsgő munkáját - melynek a magyar népzenére, népzenei életre gyakorolt hatása napjainkig meghatározó.

Az együttes tagjai komoly oktatási és kulturális tevékenységet végeznek, részt vettek a nemzeti alaptanterv kidolgozásában, határainkon átívelő gyűjtőmunkájuk ma is tart, zenei rendezőként és producerként számos hazai és külföldi produkció sikeréhez hozzájárulnak. Sokrétű tevékenysége mellett az együttes továbbra is vállal fellépéseket – kiforrott zenei hangzásukkal, igazi örömmel átitatott muzsikájukkal vezető produkcióvá válnak akár nagyrendezvényeken, akár kis, meghitt táncházas esteken.

A zenekar egyedi hangzását Magyarország legismertebb női prímása, Salamon Beáta egyedülálló hegedűhangja adja – autentikus, mégis különleges megszólalásuk méltán vált népszerűvé Magyarországon és világszerte.

11.00-15.00, Madách tér

Piros Kakaó Játszóház

Piros kakao kép

A Piros Kakaó Játszóház az Örkény kertben idén állatos kézművessel és játékokkal vár benneteket!
Készítünk fonal bárányt, harapós kutyát, szörnyet, halat, világítós szentjánosbogarat és trombitáló elefántot is!.
Várunk Benneteket az idei nyomozáson, ahol mindneki megtalálhatja saját segítő állatát, ha már lenne, akkor pedig találkozhat vele és külüönleges formában.
A drámás foglalkozáson pedig miután kiálltátok a próbákat egy közösen kitalált mesébe utazunk, ahol állatokká, lényekke, bármivé válhattok!
Várunk Benneteket szeretettel!

KÉZMŰVES
11.oo-13.oo fonal bárány, harapós kutya, szörny, hal
13.oo-15.oo világítós szentjánosbogár, trombitáló elefánt

12.OO MESESZŐNYEG - beöltözős, együttjátszós foglalkozás: Állatok rétje
13.3O VAGY 14.OO MESENYOMOZÁS - Segítő állat nyomozás!

12.00-16.00, Madách tér

Társasjáték a füvön

jatszohaz projekt margitsziget Bartyik Gréta

Kipróbálnád, milyen mamutra vadászni? A titkos ügynök bőrébe bújnál, vagy inkább tehénkereskedőként tudnád jobban elképzelni magad? A Játszóházban felépítheted saját kisbolygódat, benézhetsz az álarcosbálba, és tűzijátékot szervezhetsz a lakosságnak. 12:00 - 16:00 között újgenerációs társasjátékokkal (többek között többek között Dixit, Dobble, Ticket to Ride és Patchwork) várnak a lelkes játékmesterek.

13.00-14.00, Madách tér

Jóga a füvön

14.30-15.15, Kisszínpad

HANEM zenekar

Hanem fotó

Az idén nyolcéves HANEM zenekar a legkülönfélébb zenei stílusokból válogat, áthangszerelve, átírva a dalokat, és színpadi elemeket visz be a produkciókba. Minden HANEM-koncert kicsit olyan, mint egy zenés politikai kabaré. Repertoárjukon kb. 40 magyar és külföldi zeneszám szerepel a kupléktól, sanzonoktól, operarészletektől a magyar, cigány és jiddis folklóron át a mainsteam popig, az undergroundig és az indusztriálig.
A HANEM az Örkény kert állandó vendége. Rendszeresen tartanak klubkoncertet a Stúdió K-ban, a Magvető Caféban és a Nyitott Műhelyben.

Tagok:
Bíró Kriszta - ének, vokál, ütőhangszerek
Murányi Márta - tangóharmonika, ütőhangszerek, ének, vokál
Nádori Lídia - zongora, ének, vokál
Rick Zsófi - ének, vokál, hegedű
Sváb Ági - vokál, nagybőgő

15.30-16.30, Színház

Sztravinszkij - Ramuz: A katona története 

A katona története

Igor Stravinsky A katona története című műve a zenés színház történetének korszakalkotó kompozíciója. A lelkét az ördögnek eladó hadfi a szabadulása érdekében kétségbeesett küzdelmet folytat a gonosszal. A kis vándortársulat és néhány hangszeres számára íródott művet Charles-Ferdinand Ramuz közreműködésével orosz mesék alapján franciául írta meg Stravinsky. Létezik élő szereplős, és narrátoros verziója is. Az előadásunkban elhangzó magyar szöveg Lackfi János, Kocsis Zoltán és Mácsai Pál munkája. Először a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon 2010-ben hangzott el, Kocsis Zoltán vezényletével. Az Örkény kerten a Budapest Sound Collective együttest Dubóczky Gergely vezényli, a narrátor pedig Mácsai Pál lesz.
„Az új szöveg bemutatója emlékezetes este volt. Amikor elhangzik a: „és belép az Ördög!”- villám csapott le a színház mellett, megszűnt az áram Kaposváron, jött a vihar és az özönvíz. A vészvilágítás hunyorogva bekapcsolt, így fejeztük be az előadást. Az Örkény kert-re nem tervezünk ilyesmit.”

Budapest Sound Collective
vez.: Dubóczky Gergely

Bíró Ágnes - hegedű
Fejérvári Zsolt - bőgő
Szűcs Péter - klarinét
Bokor Pál - fagott
Póti Tamás - trombita
Sztán Attila - harsona
Maros Ádám - ütő

15.15-17.00, Madách tér

Juju Marinero, utcazene

17.00-17.30, Színház

Jónás könyve, előadja: Csuja Imre

17.30-18.15, Nagyszínpad

A Szakértők az Örkény kertben

Szakértők SzitaFoto

A Szakértők immár hetedik éve zavarják az Örkény Színház, Mohácsi János rendezte előadásainak nyugalmát. Olykor zűrzavarosnak tűnő hangáradatuk a színészek, de a közönség idegszálait is sokszor teszi próbára. Bizony sokszor azon muzsikálnak.
Eddig öt előadásban léphettek itt színpadra, de most először fordul elő, hogy mind a tizenegy Szakértők egyszerre szólaltatja meg a már elporladtnak vélt ritmusokat, melódiákat a mindenre kész és elszánt Örkény Színház Társulatával együtt.
Mert nélkülük soha nem születtek volna meg , de el sem hangozhattak volna a Liliomfi, a Képzelt beteg, a Számodra hely, a Köd utánam és a Patika egykor öröknek hitt dallamai. Ez alkalommal újra együtt muzsikálnak mindenki örömére s bánatára!

Zenészek: Salamon Bea, Némedi Árpád, Kovács Márton, Zságer-Varga Ákos, Szabó Zoltán, Wagner-Puskás Péter, Kápolnás Attila, Sebesi Tamás, Benkő Róbert, Móser Ádám, Bárány Tamás

19.00-19.30, Kisszínpad

HunterKron

HunterKron2

"A HunterKron Keresztes Gábor és Komjáti Áron alapította elektronikus zenei duó, amely alapvetően úgy szüli meg improvizáció által, a techno-hoz igen közel álló hangzásvilágukat, hogy minden hang élőben születik, nyers elektronikus hangszereikből és egy gitárból. Nincs laptop, nincsenek előre elkészített alapok. Az elektronokat csavargatják, a membránok pedig dalolnak."

20.00-22.00, Nagyszínpad

Örkény Esztrád


Egy prózai színház kirándulása a zenés műfajokba, a klasszikus zenétől a jazz-en át a rockzenéig. Mindenki olyan számmal lép fel, amit erre az alkalomra választott.
Zenei vezető: Kákonyi Árpád

8. kert2018. szeptember 8. szombat

Színházunk egész napos szabadtéri rendezvénnyel, a már hagyománnyá vált Örkény kerttel köszönti az új évadot a Madách téren: most 8. alkalommal.

Szándékunk, hogy felhívjuk a figyelmet a városi környezet élhetőbbé tételére, a közösségi életterek hangulatára és fontosságára, hogy ébren tartsuk az erzsébetvárosiak és általában a budapestiek érdeklődését a kerület magas igényű kulturális hagyományai iránt. 

A programok összeválogatásánál minden korosztály igényeit figyelembe vesszük, hogy teljes családok élvezhessék ezt a napot.

PROGRAMOK 

a Madách téren

11.00-15.00 Társasjáték a füvön

Játszóház projekt

Kipróbálnád, milyen mamutra vadászni? A titkos ügynök bőrébe bújnál, vagy inkább tehénkereskedőként tudnád jobban elképzelni magad? A Játszóházban felépítheted saját kisbolygódat, benézhetsz az álarcosbálba, és tűzijátékot szervezhetsz a lakosságnak. 11:00 - 15:00 között újgenerációs társasjátékokkal ( többek között Dixit, Dobble, Ticket to Ride és Patchwork)) várnak a lelkes játékmesterek.

14.00 Jóga a füvön

 ZNC7762
Fotó: Znamenák István

14.00 - 18.00 Játszóház a Piros kakaóval
15.00-18.00 Vers csak Neked/Dal csak neked

15.00 Szalóki Ági: Körforgás – Családi koncert

SzalokiAgi EmmerLaszlo02
Fotó: Emmer László

Szalóki Ági a többszörös Fonogram-díjas, Artisjus előadói díjas, Regionális Príma díjas, Liszt Ferenc-díjas előadóművész nem először lép fel az Örkény kertben. 2015-ben Karády Katalin dalait szívesen hallgatták a felnőttek.  Most Szalóki Ági és zenésztársai a gyerekeknek játszanak. A családi koncertjén az elhangzó dalokat a Körforgás c. lemez dalaiból, a Cipity Lőrinc és Gingalló dalaiból, sőt, a Téli-nyári labodából válogatja.

16.00 Lukács Miklós Trió - Cimbiózis

Lukacs Miklos Trio Raffay Zsófia
Fotó: Raffay Zsófia

Lukács Miklós egyike a világ legjobb és a legkeresettebb cimbalom művészeinek és hatalmas munkabírás jellemzi. Számtalan formációban tag vagy meghívott művész, rengeteg albumon találkozhatunk nevével.

2013-ban hozta össze saját trióját, Baló István dobossal és Orbán György bőgőssel. Lukács ötlete volt a Cimbiózis név, hisz, mint mondja "a köztünk létrejövő szimbiózis kulcsfontosságú".Az elnevezés cím pontosan takarja a zeneszerzői filozófiát, mivel a kamarazene szerűen felépített darabokban mindhárom zenész egyforma súllyal szólal meg.A kompozíciók megírásakor Lukács Miklós csak irányokat adott meg, laza struktúrákban gondolkozott, amelyeket a szabad játékkal, impressziókkal töltenek ki. 

17.00 Csákányi Eszter 
18.00 Amadinda
19.00 Ferenczi György 1ső Pesti Rackák
20.00 Örkény Esztrád koncert

örkénykert 2017 brozsekniki esztrád111

Egy prózai színház kirándulása a zenés műfajokba, a klasszikus zenétől a jazz-en át a rockzenéig. Mindenki olyan számmal lép fel, amit erre az alkalomra választott.
Zenei vezető: Kákonyi Árpád


 Örkény Színház
12.30 Secondhand (szovjetűdök) - nyílt próba

(korlátozott férőhely, jegyvásárlás a helyszínen, jegyár 500 Ft)
15.30 Csuja Imre: Jónás könyve

Jonas konyve Csuja Imre ea

Babits Mihály a Jónás könyvében fogalmazza meg a szellem emberének kötelességét a "világ hatalmai" ellenében, a kiállás feltétlen parancsát az európai kultúra és humánum mellett, az erőszak és a bosszú elvetését. Az önironikusan megrajzolt Jónás dühödt prófétálásán kívül a világban szükség van a megbocsátó Isten kegyelmére is: ez Babits szellemi végrendelete a világégés előtt álló Európa és Magyarország számára.

Örkény Stúdió
16.00-16.30 Figurina: Grim/m/aszok
16.45-17.15 Figurina: Grim/m/aszok

Figurina Snow White b w

„Grim/m/aszok” –Ebben a műsorban közönséges használati tárgyak adnak elő Grimm-meséket, bizonyítván, hogy a fantázia segítségével minden életre kelhet. A műsor célja nem annyira a mesék eredeti „üzenetének” tolmácsolása (persze, az is), hanem inkább a játék fontosságának hangsúlyozása, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A Grim/m/aszok a Figurina Animációs Kisszínpad legsikeresebb, több, mint ezerszer játszott műsora, itthon és külföldön egyaránt.

Férőhely 80 fő.7. kertFacebook oldalunkon követhetik az eseményt egész nap, képekkel és élő videókkal jelentkezünk.
www.facebook.com/OrkenyIstvanSzinhaz
kertlogo257u
Logó: Kőfaragó Gyula


2017. szeptember 9. szombat

Színházunk egész napos szabadtéri rendezvénnyel, a már hagyománnyá vált Örkény kerttel köszönti az új évadot a Madách téren: most 7. alkalommal.

Szándékunk, hogy felhívjuk a figyelmet a városi környezet élhetőbbé tételére, a közösségi életterek hangulatára és fontosságára, hogy ébren tartsuk az erzsébetvárosiak és általában a budapestiek érdeklődését a kerület magas igényű kulturális hagyományai iránt.

A programok összeválogatásánál minden korosztály igényeit figyelembe vesszük, hogy teljes családok élvezhessék ezt a napot.


Program:


 9.00-10.00, Madách tér
JÓGA A FÜVÖN LOVÁSZ ANDIVAL

 ZNC7762
Fotó: Znamenák István


 10.00-10.45, Nagyszínpad
DANNY MESÉL
Danny Bain az Amerikai Egyesült Államokban született és nőtt föl. Zenélni hazájában, valamint Afrikában és Dél-Amerikában tanult, majd 2010-ben Magyarországra érkezett. Jellegzetes mesemondó stílusa afrikai zenei hagyományokra épül, tradicionális és saját népmeséket ötvöz fülbemászó dallamokkal és hipnotikus ritmusokkal afrikai balafon kíséretében. A „Danny mesél” program átfogó módon nyújt a gyerekeknek lehetőséget arra, hogy fejleszthessék nyelvi készségeiket, zenét és táncot tanulhassanak, és új kultúrákat és hangszereket fedezhessenek fel.

mit mesel Danny 2
Fotó: Peka Roland/Kabóca Bábszínház


● 11.00-11.45, Nagyszínpad
SALAMON BEA ÉS A MÉTA
Az eMeRTon díjas MÉTA népzenei együttes 1983-ban alakult Pécsett, Salamon Beáta vezetésével. Tagjai a magyar népzene elkötelezettjei, magasan képzett zenészek. Salamon Beáta és kollégái komoly oktatási és kulturális tevékenységet végeznek, határainkon átívelő gyűjtőmunkájuk ma is tart, zenei rendezőként és producerként számos hazai és külföldi produkció sikeréhez hozzájárulnak. Salamon Bea rendszeresen zenél az Örkény Színház előadásaiban is.

 ZNC7834
Fotó: Znamenák István


11.00-15.00, Madách tér
JÁTSZÓHÁZ A PIROS KAKAÓVAL

● 11.00-14.00, Előcsarnok
Tintaló Cirkusz

A Tintaló Cirkusz egy szokatlanul kicsi cirkusz, ahol 20-25 gyermek számára van férőhely. És csak gyerekek számára! Ide a szülők nem léphetnek be! Ők csak a sátor oldalán elhelyezett lyukakon keresztül kukucskálhatnak, miközben a kicsik közvetlen közelről láthatják a mechanikus bábok 25 perces műsorát. Az aprócska porondon fából faragott elefánt, bohócok, légtornász, egyensúlyozó-művész ejti ámulatba a nagyérdeműt. Az előadás naponta többször is megtekinthető!

13
Fotó: Neudold Júlia


13.30-15, Közönségszervezés
VERS CSAK NEKED


14.30 és 16.00, Stúdió
BABITS MIHÁLY: JÓNÁS KÖNYVE
előadja: Csuja Imre
Babits Mihály a Jónás könyvében fogalmazza meg a szellem emberének kötelességét a "világ hatalmai" ellenében, a kiállás feltétlen parancsát az európai kultúra és humánum mellett, az erőszak és a bosszú elvetését.
Az önironikusan megrajzolt Jónás dühödt prófétálásán kívül a világban szükség van a megbocsátó Isten kegyelmére is: ez Babits szellemi végrendelete a világégés előtt álló Európa és Magyarország számára.


15.10-15.40, Kisszínpad
EWALD RÉZFÚVÓS EGYÜTTES
Az Ewald Rézfúvós Együttes az ország egyik legismertebb fúvós együttese, nyitottak minden stílus és irányzat, a könnyebb és komolyabb műfajok felé egyaránt – az egyetlen kritérium számukra a minőség.
Az Együttes 1996-ban alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem akkori hallgatóiból. Tagjai: Bakó Levente, Tarkó Tamás, Kovalcsik András, Magyar Péter, Peresztegi Attila.


Ewald06 kicsi
Foó: Ewald


16.00-16.30, Nagyszínpad
SOHARÓZA

A Soharóza NOISE c. előadása specifikusan a 2017-es Örkény kertre készült. A 25 tagú énekes társulat – mint minden produkciójuk esetében – közösségi zeneszerzői módszerek és improvizatív zenei játékok mentén állítják össze a 30 perces műsort, melynek fókuszában most a nagyváros élhetősége (vagy élhetetlensége), azon belül is a mindennapi városi zaj áll. A tagok szokásukhoz híven a tisztán zenei anyagokon túl hanggal, zajjal, testtel és térrel kísérleteznek. A rövid előadásban felvillan Nagy Fruzsina jelmeztervező néhány régebbi alkotása, illetve megjelenik Jónás Vera, hogy a kórussal közösen mutassa be Rubik Ernő Zoltán egyik legújabb szerzeményét.

Soharoza verekedos 2

Fotó: Soharóza

17.00-17.30, Kisszínpad
LUKÁCS MIKLÓS TRIÓ - CIMBIÓZIS
„(...) Úgy komponáltam erre a trióra, hogy kamarazene-szerűen szólaljunk meg, ahol minden zenész egyforma súllyal van jelen. Ezért is választottam névnek a Lukács Miklós Trió – Cimbiózist, mert a köztünk lévő szimbiózis kulcsfontosságú. Nem teljes kompozíciókat, hanem irányokat írok meg. Nagyjából húszperces számok lesznek a koncerteken, amik két vagy három részre tagolhatók.
A két fő szakasz a “prologue” és az “act”, és az actot is megelőzheti egy rész.
Ez a zenei szövet teret enged a szabad játéknak, annak ellenére, hogy vannak kifejezetten kötött, a kortárs klasszikus zenére emlékeztető részei is (...)" - fogalmazott Lukács Miklós, a trió 2013. eleji megalakulásakor a Fidelio.hu-nak adott interjúban.
A Cimbiózis tagjai: Lukács Miklós - cimbalom, Baló István - dob, Orbán György - nagybőgő


cimbi2
Fotó: Raffai Zsófia

18.00-18.30, Nagyszínpad
AMADINDA
Az Amadinda együttes 1984-ben alakult meg, tagjai a budapesti Zeneakadémián végezték tanulmányaikat. Az együttes a már klasszikussá vált ütőhangszeres kompozíciók bemutatása mellett a kezdetektől fogva megkülönböztetett fontosságot tulajdonított annak, hogy működése inspirációt nyújtson magyar és külföldi zeneszerzőknek egyaránt. John Cage, Ligeti György, Steve Reich: a XX. századi zenetörténet e három meghatározó alakja is darabot komponált az Amadinda számára.
Az együttes szoros emberi és szakmai kapcsolatban volt Kocsis Zoltánnal, aki az elmúlt hat évben visszatérő vendége volt az Örkény kertnek, és aki tavaly, halála előtt pár héttel még fellépett nálunk. Az Amadinda idén az ő emléke előtt tiszteleg, ezt a fellépést neki ajánlják.


amadinda original 55136
Fotó: Pető Zsuzsa/MÜPA

19.00-19.45, Kisszínpad
FERENCZI GYÖRGY 1SŐ PESTI RACKÁK
A Ferenczi György 1ső Pesti Rackák együttes műsorában összeolvad a magyar kultúra, és a forradalom tisztelete. Így fér össze a „kalotaszegi hajnali” Petőfi és Gérecz Attila verseivel, Hendrix zenéjével. A rendkívül energikus produkció során nem muzsikálnak forradalmi verseket, mert még nem vettek részt forradalomban, ezért nem éreznék hitelesnek. Fontosnak tartják azonban párhuzamba állítani e két forradalmár költő műveit, mert egy nemzet szabadságharca mindíg megmutatja az illető nemzet igazi arcát.

feneczigyorsz lajtosistván 2

Fotó: Lajtos István

20.00-22.00, Nagyszínpad
 
ÖRKÉNY ESZTRÁD
Egy prózai színház kirándulása a zenés műfajokba, a klasszikus zenétől a jazz-en át a rockzenéig. Mint évek óta mindig a nagyon várt koncerten mindenki olyan számmal lép fel, amit erre az alkalomra választott, és amit csak ma este ad elő. Mivel az Örkény kert a VII. kerület és az Örkény Színház közös rendezvénye, az Esztrádban ismét fellép a társulattal Vattamány Zsolt, a kerület polgármestere.

Zenei vezető: Kákonyi Árpád


Az Örkény kerten kiárusítjuk hűtőmágneseinket és kitűzőinket, mindent 150 Ft-ért vásárolhatnak meg. Régi, már nem repertoáron lévő előadásaink műsorfüzeteit a készlet erejéig pedig ingyen elvihetik. A kiárusítást keressék az előcsarnokunkban.6. kert

kertlogo257u

                         2016. szeptember 3. szombat


Program9.00-10.00, Madách tér

JÓGA A FÜVÖN LOVÁSZ ANDIVAL


10.15-10.45, Madách tér
KEREKÍTŐ FOGLALKOZÁS
Kerekítő Mondókás Móka 0-3 éves korig. Höcögés, köcögés, kacagás a Kerekítő mondókás-kötetek nyomán, hangszerjátékkal és Kerekítő manóval. Játékvezető: J. Kovács Judit


11.00-11.45, Nagyszínpad
SALAMON BEA ÉS A MÉTA
Az eMeRTon díjas MÉTA népzenei együttes 1983-ban alakult Pécsett, Salamon Beáta vezetésével. Tagjai a magyar népzene elkötelezettjei, magasan képzett zenészek. Salamon Beáta és kollégái komoly oktatási és kulturális tevékenységet végeznek, határainkon átívelő gyűjtőmunkájuk ma is tart, zenei rendezőként és producerként számos hazai és külföldi produkció sikeréhez hozzájárulnak.


11.00-15.00, Madách tér
JÁTSZÓHÁZ A PIROS KAKAÓVAL
Készítsetek velünk az egyik sarokban kottaszárnyú madarat és családi öltöztetős vagy dalszerzős hűtőmágnest. A másik sarokban pedig a meseszőnyeg vár, ahol meséket fogunk kitalálni és eljátszani, akár beöltözve is. Lehetsz néző és közönség is! Ne hagyd ki a mesenyomozást sem, ahol a Madách tér egy rég elfeledett titkára derül fény. Várunk Benneteket bátor szívű, gyors lábú kutatók, hősök, királylányok, királyfik  és nyomozók!


11.00-15.00, Előcsarnok
TINTALÓ CIRKUSZ
A Tintaló Cirkusz egy szokatlanul kicsi cirkusz, ahol 20-25 gyermek számára van férőhely. És csak gyerekek számára! Ide a szülők nem léphetnek be! Ők csak a sátor oldalán elhelyezett lyukakon keresztül kukucskálhatnak, miközben a kicsik közvetlen közelről láthatják a mechanikus bábok 25 perces műsorát. Az aprócska porondon fából faragott elefánt, bohócok, légtornász, egyensúlyozó-művész ejti ámulatba a nagyérdeműt. Az előadás naponta többször is megtekinthető!


12.00-12.45, Örkény Színház színpada
MAGVETŐ GYEREKPROGRAMJA SZABÓ T: ANNA VEZETÉSÉVEL
Versek kertben és keretben
Gyerekversek: A gyerekvers a magyar költészet egyik legelevenebb-legeredetibb műfaja, melyben költőink mind a képalkotás, mind a vers zeneisége terén elmehetnek a határokig, új színekkel és hangokkal kísérletezhetnek. Közben azzal is tisztában kell lenniük, hogy a legkritikusabb közönségnek írják műveiket. Az Örkény színpadán Magvető Kiadó szerzőinek gyerekverseit mondják a színészek, a matiné házigazdája pedig Szabó T. Anna lesz.


13.00-13.30, Örkény Színház színpada
BABITS MIHÁLY: JÓNÁS KÖNYVE
előadja: Csuja Imre
Babits Mihály a Jónás könyvében fogalmazza meg a szellem emberének kötelességét a "világ hatalmai" ellenében, a kiállás feltétlen parancsát az európai kultúra és humánum mellett, az erőszak és a bosszú elvetését.
Az önironikusan megrajzolt Jónás dühödt prófétálásán kívül a világban szükség van a megbocsátó Isten kegyelmére is: ez Babits szellemi végrendelete a világégés előtt álló Európa és Magyarország számára.


13.30-15.00, Stúdió, Asbóth u. 22.
KORTÁRS VERS CSAK NEKED
Színészeink a Kert alkalmával szokás szerint verset mondanak bérletvásárlóinknak, egy néző-egy színész, valahol egy csendes sarokban. Idén kortárs költők verseit olvassák fel, beharangozva az „Élő költők társasága” nevű sorozatunkat – amelyről lejjebb olvashat.

● 13.30-15.00, Madách tér sátor
DAL CSAK NEKED MÁTHÉ ZSOLTTAL ÉS HERCZEG TAMÁSSAL


15.00-15.45, Kisszínpad
HANEM zenekar koncertje
Így néz ki egy női tangózenekar Pesten, a harmadik évezred tízes éveiben: pimasz és érzelmes, fogékony a politikára és az erotikára egyaránt.
Klasszikus argentin tangóval indítanak, Piazzollát énekelnek magyarul, és egy Karády-dal rapváltozatától sem riadnak vissza. - Hallottátok már őket? - Nem. - HANEM?
A zenekar tagjai: Bíró Kriszta – ének, Murányi Márta - akkordeon, ének, Nádori Lici - zongora, ének, Rick Zsófi - hegedű, ének, Sváb Ági – nagybőgő


15.50-16.10, Nagyszínpad
ANGELICA LEÁNYKAR
A Magyar Örökség-díjas, Junior Prima- és Prima-díjas Angelica Leánykar ad koncertet, Gráf Zsuzsanna Liszt Ferenc-díjas, Bartók–Pásztory-díjas, Magyar Örökség- és Artisjus-díjas karnagy vezényletével, Bartók Béla születésének 135. évfordulója jegyében.


16.20-16.40, Örkény Színház színpada
LIGETI 100 METRONÓM - Poème symphonique
A program a BMC MAGYAR ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR együttműködésével valósul meg.
Poème Symphonique - Ligeti meghatározása szerint "zenei ceremónia" száz, különböző tempóra beállított metronómra. Mára a művet világszerte a kortárs zene egyik mérföldkövének tarják. A műben az abszurd humor és a dráma egyszerre van jelen, szerzője radikális, szavak nélküli tiltakozásnak szánta az akkori kortárs zenét meghatározó, dogmatikus ideológiák ellen. A Poème Symphonique az első mű, amelyben tiszta formában jelenik meg Ligeti egyik jellegzetessége, a mechanikus jellegű, (időnként rosszul működő) gépezetek ketyegését imitáló zene, melyet (többek között) egy kisgyermekkorban olvasott Krúdy-novella és Chaplin Modern idők című filmje ihletett. A darab 1962-ben született, először 1963-ban Hilversumban, a Gaudeamus Zenei Napok keretében hangzott el. A bemutató nem volt mentes a botránytól, a Holland Televízió a koncert előtt két nappal törölte a közvetítést, és a hangverseny helyett inkább egy focimeccset tűzött műsorára.


16.40-17.00, Kisszínpad
LUKÁCS MIKLÓS-BALOGH KÁLMÁN CIMBALOMDUÓ
Balogh Kálmánnak és Lukács Miklósnak köszönhetően új fejezet nyílt a cimbalom történetében. Ahogy annak idején Rácz Aladár a komolyzene számára fedezte fel a hangszert, úgy Balogh Kálmán a népzenék és a népzenei alapú improvizációk, Lukács Miklós pedig a dzsessz irányába nyitotta ki a cimbalomban rejlő lehetőségeket. Kettejük duójában tehát két egészen különleges, egyedülálló tudás és játékmód összegződik és a kölcsönös inspiráció olyan energiákat szabadít fel, amivel már-már a hangszerjáték lehetőségeinek határait feszegeti a két muzsikus.


17.15-17.45, Nagyszínpad
SNÉTBERGER ZENEI TEHETSÉG KÖZPONT
A központ alapító-művészeti igazgatója Snétberger Ferenc Kossuth- és Liszt-díjas gitárművész. 2011 óta évente 60 fiatal kap lehetőséget zenei tehetsége kibontakoztatására a Balaton-felvidéki felsőörsi központban.  A hallgatók 12-22 éves nehéz sorsú fiatalok, akik zeneileg kiemelkedően tehetségesek, roma származásúak. Az oktatók elismert zenész-tanárok, a hazai jazz és klasszikus zenei élet művészei.

Az Örkény Kertben fellépnek: Farkas Zsolt (jazz zongora), Pázmándi József (gitár), Horváth László (hegedű), Tóth Ervin Márk (klarinét) és Janszó Orsolya (ének). Zongorán kísér: Csík Laura zongoraművész, a központ tanára.


18.00-18.45, Kisszínpad
FERENCZI GYÖRGY ÉS A RACKAJAM
A Rackajam együttes műsorában összeolvad a magyar kultúra, és a rock'n'roll forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. A rendkívül energikus produkció mosolya bearanyozza a velük töltött tartalmas, információban, és humorban gazdag estét. Számos ponton utal a rock'n'roll forradalom, az amerikai zenei kultúra és a zenekar elképzelésének kapcsolatára.


19.00-19.45, Nagyszínpad
SZAKÉRTŐK koncert
(népszámosak, helyi vállalkozás avagy ki vagyok én?)


20.00-20.15, Kisszínpad
KOCSIS ZOLTÁN ZONGORÁZIK,  KELEMEN BARNABÁS HEGEDÜL


20.30-22.00, Nagyszínpad
ÖRKÉNY ESZTRÁD

Egy prózai színház kirándulása a zenés műfajokba, a klasszikus zenétől a jazz-en át a rockzenéig. Mindenki olyan számmal lép fel, amit erre az alkalomra választott.

Zenei vezető: Kákonyi Árpád


Tartós eső esetén minden program bent az Örkény Színházban, a nagyszínpadon kerül megrendezésre, kivéve Ligeti György Poeme symphonique című művét, amit a Stúdióban (Asbóth utca 22.) adunk elő. Ebben az esetben elmarad a Játszóház a Piros Kakaóval és a Tintaló Cirkusz, a többi programra az eredeti időpontban kerül sor. Beengedés, helyfoglalás érkezési sorrendben.
Kert képek 2016
Neudold Júlia fotói

14171856 1067727496644609 802675862 n

14191461 1067962339954458 2001656629 o

14191526 1067961899954502 1295119418 o


14191732 1067962369954455 1821693322 o


14193718 1067727499977942 394465777 n

14203467 1067961963287829 897707181 o


14203667 1067961993287826 1832429595 o


14218433 1067727483311277 754518492 n


14233778 1067730559977636 1099860234 o


14247905 1067961989954493 533174380 o


14249335 1067961946621164 974253474 n


14202812 1068089016608457 193793113 o


14202995 1068089046608454 1385599 o


14203592 1068082649942427 631312800 o


14218415 1068075613276464 1610931486 n


14233293 1068089076608451 814520237 o