10 BEMUTATÓ AZ ÖRKÉNY SZÍNHÁZ 2020/2021-ES ÉVADÁBAN

A teljes világ előadóművészete fél év óta a koronavírus járvány kiszámíthatatlan erőtereiben működik. A biztonságra törekvés és az alkotó vágy kettősségében van az Örkény Színház is.

Előre nézünk: az előző évadban elmaradt három produkció mellett hét új bemutatóval készülünk: tíz új produkcióval várjuk nézőinket. Útjára indul az Örkény Stream, és új biztonsági intézkedések lépnek életbe, melyek a nézők és a színháziak egészségének megőrzését hivatottak segíteni.

2020/2021-es évadban is meghatározó a fiatal rendezők jelenléte. Az új színpadi hang, és az új műfajok iránti érdeklődés hangolja évadunkat.

AZ ÉVAD BEMUTATÓI

Elsőként az előző évad három, a koronavírus-járvány miatt elmaradt bemutatóját pótolja a társulat: szeptember 18-án az Örkény Stúdióban Orwell disztópiájának színpadi adaptációja kerül színre ’84 címmel, Widder Kristóf rendezésében, majd ugyanitt október 9-én Racine Andromakhéját láthatja a közönség. Az előadás rendezője Gáspár Ildikó. Ugyancsak október 9-től látható a nagyszínpadon a Zűrzavar 2045, melynek szövegkönyvét Lev Birinski Bolondok tánca című tragikomédiája alapján Bánki Gergely, Gábor Sára és Polgár Csaba írta. Az előadást Polgár Csaba rendezi.

Október 24-én különleges műfajú előadást mutat be a színház Boross Martin rendezésében, melynek főszereplői nem színészek. A Kiváló dolgozók szerzői Boross Martin, Neudold Júlia és Szabó-Székely Ármin, műfaja a Magyarországon újdonságnak számító dokumentarista előadás, melyben a társulat tagjai mellett hétköznapi hősök, elhivatott szakemberek lépnek színpadra, akik munkája nélkül pillanatok alatt leállna az ország. Az előadás a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és az Örkény Színház közös programja.

Ezt követi a nagyszínpadon Szabó Magda klasszikusa, Az ajtó. Bemutatója január 15-én Gáspár Ildikó rendezésében. Február 5-én az Örkény Stúdióban Ingmar Bergman Jelenetek a bábuk életéből című 1980-as kultfilmjének színpadi adaptációját mutatja be a társulat, az előadást Ördög Tamás a Dollár Papa Gyermekei társulat vezetője rendezi. Ugyanitt lesz látható február 19-től a Winterreise, Tarnóczi Jakab rendezésében. Schubert dalciklusával Borsi-Balogh Máté lép nézőink elé.

Mácsai Pál rendezi Berolt Brecht A szecsuáni jólélek című példázatát a nagyszínpadon. A bemutatóra április 30-án kerül sor. Ugyanezen a napon lesz először látható Schwechtje Mihály rendezése az Örkény Stúdióban, melynek munkacíme Szex. Újra. El. Az elmúlt évek egyik legnagyobb közéleti vitatémája volt az úgynevezett Szexuális Újraelosztás Elmélet. A színdarabban az alkotók megpróbálják elképzelni azt a világot, ahol a szexuális újraelosztás megvalósul.
A bemutatók sorát Takács Nóra Diána önálló dalestje zárja az Örkény Stúdióban, május 28-án. Az előadás zenei vezetője Kákonyi Árpád.

A bemutatók mellett megkezdődnek a Végtelen tréfa című összművészeti vállakozás előkészületei is. David Foster Wallace regénye az X generáció Ulyssese, interpretálása túlmutat a jelenleg ismert színházi kereteken. Az előadás rendezője Bodó Viktor, a bemutatóra a 2021/2022-es évadban kerül sor.

ÚJ TÁRSULATI TAGOK
A 2020/2021-es évadban három fővel bővül az Örkény Színház társulata. Józsa Bettina és Bajomi Nagy György új tagként szerződik ősztől az Örkénybe és visszatér a társulatba Szandtner Anna. Az Örkény Stúdió művészeti vezetője a 2020/2021-es évadtól Polgár Csaba.

NÉZŐTÉR AZ EGÉSZ VILÁG – ELINDUL AZ ÖRKÉNY STREAM

Az Örkény Színház októberben megkezdi előadásainak rendszeres stream-elését. Jelenleg a tesztüzem zajlik. A több kamerával, élőben közvetített előadásokat egy középkategóriás színházjegy áráért lehet majd megnézni. A nézők esetenként több kép közül választhatnak, chatelhetnek egymással, bizonyos előadások után pedig virtuális közönségtalálkozón is részt vehetnek majd. A szolgáltatás megfelelő sávszélesség mellett asztali- és táblagépen, mobileszközön és okostévén is elérhető lesz.
 
AZ ÖRKÉNY SZÍNHÁZ KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY MIATTI INTÉZKEDÉSEI

Az Örkény Színház nézőinek lehető legkomolyabb védelmére törekszik. Ezzel kapcsolatban a korábbiaktól eltérő intézkedéseket vezetünk be a fertőzésveszély megszűnéséig.
 
A biztonság fokozása érdekében nézőtereinken a nézői létszámot félházban limitáljuk. Ezzel könnyítjük meg az érkezéskor, a szünetekben és az előadások végén a tumultus elkerülését is. Előcsarnokunkat és nézőterünket korábban nyitjuk. Nézőinktől az adatvédelmi szabályok betartásával elkérjük elérhetőségüket, hogy egy esetleges fertőzéskor lehetővé tegyük a kontaktkövetést. A nézőtér levegőjét minden nap ózonmentes germicid lámpákkal  fertőtlenítjük. A hagyományos módon is fokozottan fertőtlenítünk minden felületet, az előcsarnok több pontján pedig kézfertőtlenítésre is lehetőséget biztosítunk. A repülőterekhez hasonlóan az előcsarnokba való belépés előtt minden nézőnk testhőmérsékletét érintésmentes, automata hőmérővel mérjük. A határérték fölötti testhőmérséklettel (37,6 celsius fok) rendelkező nézőinket felkérjük, hogy ne tekintsék meg az előadást. A nézőtéren és a közönségforgalmi területeken további intézkedésig a nézők és a színház munkatársai számára is kötelező lesz a maszkviselés. Maszkot a színházban is lehet vásárolni, beszerzési áron. A sorbanállást elkerülendő megszüntetjük a ruhatár-használatot. A kabátot, mint sok helyen a világon, ezentúl be lehet vinni a nézőtérre. A felszabaduló ruhatári pultokon is működik majd a büfé, így gyorsabb lesz a kiszolgálás.

AKADÁLYMENTESÍTÉS

A 2020/2021-es évadtól kerekesszékes nézőink számára is akadálymentessé válnak nagyszínpadi előadásaink: szeptembertől mozgássérült lift áll rendelkezésükre.

VÁLTOZÁSOK A BÉRLET- ÉS JEGYÉRTÉKESÍTÉSBEN

Személyes jegyvásárlásra a színház jegypénztárában, könzségszervezésén, valamint a Mammut Bevásárlóközpontban található jegyértékesítő pultnál van lehetőség. Azonban a színházak közös ajánlásával összhangban az Örkény Színház arra kéri nézőit, hogy ha tehetik, jegyüket online vásárolják meg.

A 2020/2021-es évadban -tekintettel a koronavírus-járvány okozta bizonytalanságokra- bérletet egyelőre nem értékesítünk. A 2019/2020-as évadra megváltott Mozaik bérletek 2020. október 31-ig, a Stúdió bérletek pedig 2020. december 31-ig érvényesek. Az elmaradt előadásokra beváltott bérletes jegyek cseréjének határideje 2020. október 31.

A koronvírus-járvány financiális hatásai -a többi előadóművészeti intézményhez hasonlóan- az Örkény Színházban is jelentősek, ezért a 2020/2021-es évadtól bevezettük a támogatói jegyet. Az egységesen 10.000 forintba kerülő belépő a hagyományos és a stream-előadásokra online és személyesen is megvásárolható.