Békés Itala Rubin oklevelet kapott

Békés Itala nemrég Rubin oklevelet vehetett át a Színház és Filmművészeti Egyetemtől diplomázásának 70 évfordulója alkalmából.

Békés Itala egy hatalmas színészi dinasztia utolsó élő tagja. Édesapja író, kultúrtörténész, édesanyja olasz színésznő volt, nővére, Békés Rita a Vígszínház tagja, Békés András ikerbátyja az Operaház főrendezője volt, szintén Kossuth-díjas.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész már 1947 és 1956 között játszott az Úttörő Színházban, később az Ifjúsági Színházban, a Magyar Néphadsereg Színházában és a Jókai Színház tagja volt. 1957-ben szerződött a Vidám Színházhoz, 1958-tól pedig 50 éven át a Madách Színház tagja volt.
Italát a színházon kívül alkotó képessége sok nagyszerű kezdeményezésre predesztinálta.
Már 1952-ben foglalkozott kreatív gyerek játékokkal.
1957-ben ő mutatott be Magyarországon (a háború után) testvér bátyjával pantomim számot, mellyel azonnal külföldre szerződtették.
1969-ben az Egyetemi Színpadon alapította meg az Egyszemélyes- színházat. Első produkciója a Nő?!, több mint 1000-szer ment el. Azóta az Egyszemélyes színházának 32 produkciója lett (gyermek-felnőtt-ifjúsági), melyekkel bel- és külföldön játszott.
Az Égi játszótársak ma is repertoáron van.
Gondolatiskoláját 15 évig vezette.
73 éve megszakítás nélküli pályája során számos játék- és tévéfilmben szerepelt.
Három könyvet írt, miközben több mint száz színházi előadásban szerepelt.
Az Örkény Színházban tizenegy éve alakítja Cs. Bruckner Adelaida szerepét Örkény István Macskajátékában. A 2020. október 9-én bemutatott Zűrzavar 2045 című produkcióban pedig felvételről működik közre.