LILIKE, A KISEGÉR


2005. október 31. Népszabadság
Lilike, mint tudjuk, kisfiú, akit a szerelmes és habókos cselédlány szólít lánynéven. Legalábbis Molnár Ferenc így gondolta, amikor Az üvegcipőt írta.
Mácsai Pál szerint viszont kis fehér egér, uborkásüvegben tartott kedvenc. Neki kell elviselnie Szabó Irma túláradó érzéseit, amelyeket Sipos bútorrajzoló úr észrevenni se igen hajlandó. Igaz, az egér sem. Éli a maga életét, és tűri Irmát. Az ötlet nem rossz, bár feltehetőleg csak a darabot ismerők számára igazán poénos. Amúgy a mű érzelmességéből vesz le egy keveset - talán. Az effekteket különben az igazi szerephez majd csak a harmadik felvonásban jutó rendőrtanácsos szolgáltatja, de az is lehet, hogy maga Molnár Ferenc. Mindenesetre Végvári Tamás a sarokból meg-megvillanó szemüveggel figyeli, mi folyik a színen, harangot kongat, amikor Irma az időt számlálja, mennydörgő lemezt ráz, amikor zivatar közeleg, sőt a magasból alászálló szélgépet is kezeli, amikor kitör a vihar. Füzér Anni díszlete az első felvonásban hangsúlyozottan díszletszerűnek mutatkozik, amennyiben ha az ajtón kimegy egy szereplő, az ajtófélfa mellett ismét fölbukkan a távozó színész. A későbbi színhelyeken ilyesmi nem fordul elő. Az ötleteknek nincs következményük. A darabban szerepel egy kiscica is, akinek Irma egy fölbuzdult pillanatában cicit kínál. De nem kapja be az egeret. Végvári Tamás statisztál, de nem szerepel, jelenléte nem fejez ki valamilyen viszonyt az eseményekkel.
Lehet azonban, hogy ez az előadás javára válik. Molnár Ferenc bájosan harapós története a szentimentális cselédlányról, aki megszerzi magának idősödő ideálját, a rendezői beavatkozások dacára is hatásosan lebonyolódik az Örkény Színházban. Hámori Gabriella és Gálffi László eligazítják Irma és Sipos ügyét, kicsit karcosan hozzák a félreértett és félremagyarázott meg a kikiabált és elfojtott érzelmek játékát. Für Anikó és Czukor Balázs tisztesen asszisztál hozzá, az öntudatos üzletaszszony és hevenyen szerelmes fiúja viszonyával. Élénk epizódot ad elő Járó Zsuzsa mint Viola kisasszony, később pedig Bíró Kriszta a gyomorbajos, ám jólelkű prostituált szerepében.
Az egér olykor nagyokat nyújtózik az üveg szája felé.
Zappe László

1970.01.01. 01:00