A nemzet özvegye

Kelemen Kristóf

A nemzet özvegye

Bemutató dátuma: 2022.06.16.

Trailer

Mácsai Mikul


Plakát

terv: Nagy Gergő

Műsorfüzet

Lapozható PDF:

Tabusított, elhallgatott történetek sokasága tárul fel 1989-ben – az '56-os forradalomért harcoló mártírok titkos, jeltelen sírjaival együtt. Családok tucatjai járják végig szeretteik kihantolásának és azonosításának kálváriáját.

Két nő áll egy sír mellett, ugyanazt a férfit gyászolják: a feleség és a szerető. Az egykor szeretett személy csontjai pedig szembesítik az özvegyeket a saját múltjukkal, soha ki nem mondott érzésekkel, titkokkal, fájdalmakkal és szenvedélyekkel. Hányféle emlékezet létezik? Hogyan lehet elmesélni az elmesélhetetlent, ha a nyilvánosság előtt a privát történetek politikai játszmák szorításába kerülnek?

A nemzet özvegye című ősbemutató nem dokumentumdráma, hanem a valóság elemeiből inspirálódva fiktív világot épít, archetipikus figurákat vonultat fel, és fókuszában a magyar történelmi emlékezet áll ennek közepében pedig az itt maradtak, a múlt terhét cipelők, az özvegyek, a gyerekek és rajtuk keresztül az utódok: mi magunk.

Köszönet: Bakonyi Alexa, Bartos Ági, Egyed Bea, Érdi Ariadné, Gál Gabriella, Kádár Kinga, Neudold Juli, Schnábel Zita, Szakács Eszter, Tenki Réka, Tóth Réka, valamint Bagi Andrea, Frank Mónika, Jákfalvi Magdolna, Kiss Bernadett, Kovács Erika, Lázár Éva, Patonay Anita


Elvtársnő/történész
Dokumentumfilmes
Sírásó/pap/cellatárs/orvosszakértő
Néni/belügyes özvegye
Voith Ági m.v.,

Takács Katalin m.v.
Operatőr
Vincze Alina m.v.,

Pantyi Petra m.v.

Rendező
Kelemen Kristóf
Dramaturg
Ari-Nagy Barbara
Dramaturg-gyakornok
Oltean Márk e.h.
Díszlet
Schnábel Zita
Jelmez
Szlávik Juli
Jelmeztervező asszisztens
Abed-Hadi Lili
Zene
Kákonyi Árpád
Fénytervező
Baumgartner Sándor
Súgó
Kanizsay Zita
Ügyelő
Sós Eszter
A rendező munkatársa
Érdi Ariadne

Kritikák