Isten

Ferdinand von Schirach

Isten

Színpad
Fordította: Nagy Klaudia
Magyar színpadra alkalmazta: Varga Zsófia és Mácsai Pál
Bemutató dátuma: 2023.02.10.

Az eutanázia kérdése az ókor óta foglalkoztatja a közvéleményt. Szókratész, Platón és Seneca is támogatta, de az orvostudomány megalapítója, Hippokratész például ellenezte. A kérdés, van-e joga az embernek beavatkozni saját halálának folyamatába, ma is sok helyen heves vitákat vált ki.

Magyarországon jog szerint az aktív eutanázia minden formája tiltott és büntetendő: orvos nem segédkezhet tevőlegesen, aktív módon abban, hogy egy beteg véget vessen az életének. Az etikai kérdés ugyanakkor nyitva áll: segíthet-e egy orvos valakinek abban, hogy méltósággal fejezze be az életet?

Ferdinand von Schirach darabjában egy hetvenöt éves, ötven év házasság után a feleségét elvesztő, de fizikailag és szellemileg tökéletesen ép férfi kér segítséget a háziorvosától ahhoz, hogy rendezett módon, legálisan fejezhesse be az életét. Az orvos vonakodik, ezért a férfi -  ügyvédje segítségével - nyilvános vitát szervez, hogy orvosszakértők, jogászok, és az egyház képviselőinek véleménye mentén döntsenek arról, teljesítheti-e, teljesítenie kell-e háziorvosának a férfi utolsó kívánságát.

Az előadásban a nézők véleménye is teret kap. A Terror szerzőjének új darabja, az Isten a magyar jogrendre alkalmazva, és az elmúlás mindenkit érintő problémakörének hazai gyakorlatát is érintve a nagy sikerű németországi bemutatók után itthon az Örkényben látható először, folytatva színházunkban az aktuális közösségi, társadalmi kérdések színpadi megvitatását.

Az előadás a GUSTAV KIEPEHNHEUER Bühnenvertrieb, Berlin és a MAYER-SZILÁGYI Színházi Ügynökség, Budapest engedélyével jött létre.


Az etikai tanács elnöke
Richard Gärtner
Brandt, szemész
Biegler, ügyvéd
Keller, az etikai tanács tagja
Litten, igazságszakértő alkotmányjogász
Sperling, orvosi szakértő PROF
Thiel, vallási szakértő

Rendező
Mácsai Pál
Dramaturg
Varga Zsófia
Asszisztens
Laky Diána
Ügyelő
Sós Eszter
Súgó
Horváth Éva

MIKOR JÁTSSZUK?

2023. február 10. péntek
19:00 | Színpad
Minden jegy elfogyott
2023. február 11. szombat
19:00 | Színpad
Minden jegy elfogyott
2023. február 12. vasárnap
19:00 | Színpad
Minden jegy elfogyott
2023. március 10. péntek
19:00 | Színpad
2023. március 23. csütörtök
19:00 | Színpad
2023. március 30. csütörtök
19:00 | Színpad