Mi a stream?

Az Örkény Színház a 2020/2021-es évadban megkezdi előadásai rendszeres streamelését.

A vállalkozást több gondolat hívta életre. Egyrészt észleljük a digitális időszámításban, az új technikákban rejlő inspirációt. Másrészt tavaszi, VERS CSAK NEKED elnevezésű akciónk során tapasztaltuk, hogy a társulatunk iránti érdeklődés messze túlmutat a főváros földrajzi határain. Végül, a koronavírus-járvány lényegi változásokat hozott a színházak életében: a kötelező távolságtartás, általában a közösségi rendezvények korlátozása eddig felfedezetlen utakra terelik a színházi gondolkodást. Az Örkény Színház nézői biztonságának érdekében megfelezte az előadásaira értékesített jegyek számát, hogy a javasolt távolságtartás megvalósulhasson. Ezzel egyidőben kiépítette saját stream-stúdióját, és megkezdte a felkészülést a repertoár és az új bemutatók élő közvetítésére.

MI A STREAM?

A stream online elérhető, élő, interaktív műsorsugárzás. Az Örkény Színház előadásait több kamerával közvetítjük. A képi és hangbeli megvalósítás minden esetben az adott előadás világához kapcsolódik: lesz előadásunk, ahol számos eredeti képkivágás, a színház világában szokatlan kamerapozíciók, a játszó színészen elhelyezett testkamerák, valamint effektek és bejátszások kompozíciói ígérnek rétegzett nézői élményt, és lesz olyan streamelt előadásunk is, amely ismertebb technikákra épül, de minden esetben arra törekszünk, hogy streamelt előadásainkkal túllépjünk a színházi közvetítések megszokott keretein.Erre szolgál, hogy nézőink a legtöbb esetben két kamerakép közül választhatnak majd, ahol egy általunk élőben vágott ajánlat mellé -vagy ahelyett- másik nézetet is választhat, illetve a jelenlét, az aktív részvétel élményét hozza a nézők élő chatelésének lehetősége is.  Hasonló lesz egy többkamerás színházi felvételhez, azzal a különbséggel, hogy a néző eldöntheti, az adásrendező által szerkesztett műsort nézi, vagy maga választ az elérhető kameraképek között. A streamelt előadások minden esetben élő közvetítések lesznek, megőrizve a színházélmény jelenidejűségét.

HONNAN LEHET ELÉRNI A SZOLGÁLTATÁST?

Az Örkény Színház stream-szolgáltatása belföldről és külföldről egyaránt elérhető. Megfelelő sávszélesség mellett okostelefonon, okostévén, asztali és táblagépen egyaránt nézhetőek az előadások.

MITŐL INTERAKTÍV?

Az előadások nézői chatelhetnek egymással, és bizonyos előadások után online közönségtalálkozót is tartunk majd. Ezt a lehetőséget előre jelezni fogjuk a műsorban.

MINDEN ELŐADÁST KÖZVETÍTENI FOGUNK?

Egyelőre nem. Jelenleg a lehetőségek megismerésének fázisában vagyunk. Ez a technika új színpadi gondolkodást igényel: repertoárunk legnagyobb része kizárólag színpadra készült, így, bár az előadások felújításával igyekszünk mindegyiket alkalmassá tenni az élő közvetítésre, lesznek darabok, amelyek nem kerülnek a stream–repertoárra. Új bemutatóink már eleve streamelhetőre készülnek.

MENNYIBE KERÜL?

Egy olcsóbb színházjegy áráért lehet megnézni a streamelt előadásokat: áruk egységesen 3800 forint, de ha valaki támogatni szeretné a színházat, ennél magasabb összeget is megadhat. Az előadások közvetítését csak személyes, otthoni használatra engedélyezzük. Minden jegyvásárló egyedi linket kap, ami nem osztható meg: egyszerre csak egy eszközről nézhető az előadás. Hogy ugyanazon az eszközön hányan nézik az előadást, természetesen nem tudjuk ellenőrizni, nézőnkre bízzuk, hogy ha többen nézik az előadást, több „jegyet” is váltanak-e. Ám nyilvános közvetítésre a jegyvásárlás nem biztosít jogot. Fontos, hogy a hagyományos előadásokhoz hasonlóan a streamelt előadásokra sem árulunk korlátlan számban jegyeket.