ÖRKÉNY SZÍNHÁZ
Online jegy vásárlás

Pogány Judit az Assitej Életműdíjasa

Pogány Judit az Assitej Magyar Központjának életműdíját vehette át május 5-én, a Kaposvári Gyermekszínházi Biennálén.

 

Bagossy László laudációjával gratulálunk neki:

 

Tisztelt Egybegyűltek! Kedves Kollégák!

 

Pogány Judithoz éppen tíz éves munkabarátság köt, ami azt jelenti, hogy én már nem formálója, hanem boldog haszonélvezője voltam mesterségbeli tudásának és gazdag élettapasztalatának, amelyeknek első találkozásunk idején is a birtokában volt. Tíz évvel ezelőtt az ő személyisége inspirálta a Sötétben Látó Tündér című mesémet, s munka közben úgy érezhettem magam, mint a komponista, aki minden lejegyzett hangját és szavát egy varázslatos hangszeren próbálhatja ki, azonnal észlelve a különbséget szépség és csúfság, hamisság és igazság között. Akkoriban én voltam az ő életművének kitüntetettje, és íróként is meg rendezőként is az ő nagyszerű szakmai tudása volt a jutalmam.

 

Nagy öröm hát, hogy életműdíjának átadásakor nekem jutott a szerencse köszönteni őt, méghozzá abban a városban, Kaposváron, amelynél jobb helyszínt találni sem lehetett volna ehhez a ceremóniához. Pogány Judit ebben a városban született és itt lett belőle színész, a Csiky Gergely Színházban, amely egykor a magyar színjátszás legfontosabb műhelye volt, s amelyben esélye sem volt felvirágozni a középszerűségnek és a megalkuvásnak. A tehetségekből viszont - ahogyan Pogány Juditból is - állami színészdiploma nélkül is kiemelkedő művész válhatott, akit joggal ismernek és tisztelnek az egész országban. Az ő hajdani színháza nem csak kiváló társulatot, hanem értő közönséget is nevelt: nem simulékonyságra buzdított, hanem lázadásra, nem öndícséretre, hanem önkritikára, nem bezárkózásra, hanem nyitottságra és kíváncsiságra. Éppen ezért minden műfajra egyforma izgalommal és művészi ambícióval tekintett: tragédiára, operettre vagy gyerekeknek szánt előadásra.

 

Ennek a régi kaposvári színházi mentalitásnak is köszönhető, hogy Pogány Judit mesejátékok hőseként vagy rajzfilmfigurák hangjaként is mindig a legnagyobb szakmai igényességgel és szenvedéllyel vetette magát a munkába, és színészetének teljes arzenálját mozgosította a gyerekközönség szolgálatára. Pinokkió, Malacka, Moha és Páfrány, kis Vuk, Bogyó és Babóca - csak néhány a legendás mesefigurák közül, amelyek az ő lényén és hangján keresztül váltak fontossá és hagytak kitörölhetetlen nyomokat a magyar gyerekek generációinak fantáziájában.

 

Egy életműdíjban csupán az a kellemetlen, hogy nem csak a múltbéli érdemekre hívja fel a figyelmet, hanem magára az elmúlásra is. Bár tudom, Pogány Judit rengeteg humorral és öniróniával képes küzdeni a múló idővel vívott reménytelen csatában, mégis azt kívánom, hogy erről a díjról derüljön ki: túlságosan elhamarkodott volt. Hogy a múltat lezárhatta ugyan, de ugyanakkor izgalmas, új fejezeteket is nyitott a közönség - és köztük a gyerekek - legnagyobb boldogságára.

 

Bagossy László

 

Kaposvár, 2014. május 5.